Burenrecht

Bij het bouwen van een uitbouw of een andere vorm van bouwen op jouw erf dien je altijd rekening te houden met de buren.

Er zijn verschillende rechten die je buren hebben en die jij natuurlijk ook ten opzichte van jouw buren hebt. Zeker wanneer je een uitbouw wilt plaatsen op jouw terrein is het belangrijk om eerst goed na te gaan waarmee je allemaal rekening moet houden.

- Het recht van overpad

Als je buren via jouw terrein naar de openbare weg moeten lopen, dan hebben zij het recht om jouw erf te doorkruizen. Je mag de weg voor de buren naar de openbare weg niet versperren. Bij het plaatsen van een uitbouw is het dus belangrijk dat je de weg niet verspert. Doe je dat wel dan heb je dus het burenrecht overtreden.

Bij overtreding van het burenrecht kun je hiervoor voor de rechter worden gesleept. Let dus altijd goed op dat je het recht van overpad niet verspert. Dit geldt met name als er een auto over de weg moet rijden. Je mag dan geen uitbouw plaatsen op de weg en zo de weg verhinderen.

- Het recht van uitzicht

Daarnaast heeft iedereen het recht op uitzicht. Als je op een manier het uitzicht van de buren belemmert dan ben je in overtreding van het burenrecht. Bij het plaatsen van een uitbouw is het belangrijk om hierbij stil te staan. Dit betekent vaak dat je niet boven een bepaalde hoogte mag bouwen, het is goed om dit bij de gemeente te checken alvorens te beginnen met de bouw van een uitbouw.

- Recht om water te lozen: gootrecht

Iedere buur heeft het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het andere erf. Dit is niet altijd van toepassing als het gaat om het plaatsen van een uitbouw. Het is wel belangrijk dat je dus de weg van het gootwater niet verhinderd. De buren moeten nog steeds het gootwater moeten kunnen lozen via jouw erf, mocht dit nodig zijn.

Transparantie tegenover de buren

Bovenal is het vooral belangrijk dat je transparant bent naar jouw buren toe. De buren vinden het fijn als ze weten dat er een uitbouw geplaatst gaat worden en daardoor wat overlast en herrie kan ontstaan. Het is voor jezelf ook fijn om de buren erbij te betrekken zodat er achteraf geen problemen ontstaan.

Volgens de regels mag je geen uitbouw maken tot op of over de erfgrens, maar het is natuurlijk wel verstandig om de buren even in te lichten. Daarnaast moet je opletten bij het plaatsen van ramen in de uitbouw. Een raam dat recht naar de buren uitkijkt mag namelijk niet binnen 2 meter van de erfgrens worden geplaatst.

Wat kost jouw uitbouw?

Achterhaal de kosten door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met experts in jouw regio die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis & vrijblijvend