Vergunning

Een uitbouw zorgt voor veel extra ruimte en in veel gevallen ook voor meer woongenot. Kun je een uitbouw vergunningsvrij bouwen? Dan heb je daar voordelen van.

Maar in sommige gevallen is een grote uitbouw wenselijk en is daar een vergunning voor nodig. Let er op dat ook voor het bouwen met een vergunning regels zijn. Het grote voordeel van een uitbouw met een vergunning is dat je velen malen groter mag bouwen dan zonder vergunning.

Het aanvragen van een vergunning

Bij het bouwen van een uitbouw met vergunning dien je wel rekening te houden met de extra tijd die het aanvragen van een vergunning kost. Zonder vergunning kun je meteen aan de slag maar met vergunning is het nodig om er eerst een bij de gemeente aan te vragen. Het bouwen kan pas beginnen na goedkeuring van de gemeente.

In de tijdsplanning is het belangrijk om rekening te houden met het aanvraagproces. Een gemeente heeft namelijk 8 weken om te reageren op een vergunningsverzoek en kan deze termijn nog met 6 weken verlengen. Hierbij gaat het om een eenvoudige aanvraag, bij complexere aanvragen kan het wel 26 weken duren voordat de gemeente met een besluit komt. Het is daarom erg belangrijk om rekening te houden met deze termijnen zodat de tijdsplanning van de uitbouw realistisch is.

Aanbouw buren straat

De regelgeving

Je hebt een vergunning nodig als je niet voldoet aan de volgende regelgeving:

  • Maximaal 2,5 meter uitbouwen
  • Maximaal 4 meter hoog bouwen
  • Maximaal 30 centimeter boven de vloer van de kamer op de eerste verdieping bouwen
  • Niet hoger dan het hoofdgebouw bouwen (waar tegenaan gebouwd wordt)

Als er buiten de 2,5 meter zone wordt gebouwd dan gelden er andere regels:

  • Maximaal 3 meter hoog bouwen
  • De maximale oppervlak (van de uitbouw) is 30 m2
  • Het bijbehorende bouwwerk mag alleen gebruikt worden voor ondergeschikt gebruik, zoals een garage, bijkeuken of tuinhuisje

Kosten van een uitbouwvergunning

Het aanvragen van een vergunning gaat niet alleen gepaard met extra tijd maar een vergunning kost ook geld. Deze kosten moet jij betalen aan de gemeente. De gemeente rekent ongeveer 2% van het totale bedrag dat de uitbouw gaat kosten. Als een uitbouw dus €10.000 kost dan moet je €200 betalen aan de gemeente. De gemeente rekent deze leges bij iedere vorm van uitbouwen die niet vergunningsvrij zijn. Het is belangrijk om eerst goed te kijken hoeveel procent jouw gemeente rekent en wat de vergunning uiteindelijk gaat kosten. Iedere gemeente mag namelijk een ander bedrag rekenen. Neem de kosten voor de vergunning natuurlijk ook mee in de begroting van de uitbouw.

Burenrecht luchtfoto

De voordelen van een uitbouw met vergunning

Het is natuurlijk een voordeel om te mogen bouwen hoe je zelf wilt. Als je vergunningsvrij een uitbouw maakt moet je aan veel regels voldoen en kun je de uitbouw niet helemaal vormen zoals je zelf wilt. Door een uitbouw met vergunning kun je jouw woning een hele andere dimensie geven.

Droom jij van een extra grote woonkamer of een mooie bijkeuken? Ga dan de opties voor een uitbouw na en kies voor een uitbouw die helemaal in jouw plaatje past. Dankzij een uitbouw kan het gaan verhuizen voorkomen worden, door de extra ruimte die dan kan worden gecreëerd. Het bouwen van een uitbouw is een veel makkelijkere en fijnere optie. Zo kun je jouw woning weer een nieuwe en frisse uitstraling geven. Het is letterlijk een uitbreiding van de woonruimte en dit zal in alle gevallen voor iedereen in huis voor meer wooncomfort zorgen.

Wat kost jouw uitbouw?

Achterhaal de kosten voor jouw project door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met experts in jouw regio die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis & vrijblijvend