Vergunning

Een uitbouw zorgt voor veel extra ruimte en in veel gevallen ook voor meer woongenot. Kun je een uitbouw vergunningsvrij bouwen? Dan heb je daar voordelen van.

Maar in sommige gevallen is een grote uitbouw wenselijk en is daar een vergunning voor nodig. Let er op dat ook voor het bouwen met een vergunning regels zijn. Het grote voordeel van een uitbouw met een vergunning is dat je velen malen groter mag bouwen dan zonder vergunning.

Het aanvragen van een vergunning

Bij het bouwen van een uitbouw met vergunning dien je wel rekening te houden met de extra tijd die het aanvragen van een vergunning kost. Zonder vergunning kun je meteen aan de slag maar met vergunning is het nodig om er eerst een bij de gemeente aan te vragen. Het bouwen kan pas beginnen na goedkeuring van de gemeente.

In de tijdsplanning is het belangrijk om rekening te houden met het aanvraagproces. Een gemeente heeft namelijk 8 weken om te reageren op een vergunningsverzoek en kan deze termijn nog met 6 weken verlengen. Hierbij gaat het om een eenvoudige aanvraag, bij complexere aanvragen kan het wel 26 weken duren voordat de gemeente met een besluit komt. Het is daarom erg belangrijk om rekening te houden met deze termijnen zodat de tijdsplanning van de uitbouw realistisch is.

Aanbouw buren straat

De regelgeving

Je hebt een vergunning nodig als het volgende geldt:

  • de uitbouw heeft een minimale oppervlakte van 40 m2.

Met andere woorden, er geldt enkel een meldingsplicht (melden bij de gemeente dat je gaat uitbouwen) als je tot 40 m2 gaat uitbouwen. Wil je meer? Dan dien je een omgevingsvergunning aan te vragen. Bron: www.vlaanderen.nl.

Kosten van een uitbouwvergunning

Het aanvragen van een vergunning gaat niet alleen gepaard met extra tijd maar een vergunning kost ook geld. Deze kosten moet je aan de gemeente betalen. Vraag de exacte kosten na bij jouw gemeente en neem de kosten voor de vergunning natuurlijk ook mee in de begroting van de uitbouw.

De voordelen van een uitbouw met vergunning

Het is natuurlijk een voordeel om te mogen bouwen hoe je zelf wilt. Als je vergunningsvrij een uitbouw plaatst moet je aan veel regels voldoen en kun je deze niet helemaal vormen zoals je zelf wilt. Door een uitbouw met vergunning kun je jouw woning een hele andere dimensie geven.

Wat kost jouw uitbouw?

Achterhaal de kosten door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met experts in jouw regio die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis & vrijblijvend