Vergunningsvrij

Het plaatsen van een uitbouw kan op verschillende manieren zorgen voor het vergroten van jouw woongenot. Een uitbouw kan in de woonkamer extra ruimte verwezenlijken maar kan ook voor een extra kamer zorgen.

Het maken van een uitbouw gaat vaak gepaard met vergunnen en dergelijke maar een vergunningsvrije uitbouw is ook een optie. Er zijn een aantal regels waaraan een uitbouw moet voldoen om vergunningsvrij te mogen worden gebouwd.

Regels om vergunningsvrij te bouwen

Je mag vergunningsvrij bouwen als de uitbouw binnen de 2,5 meter zone blijft:

  • Dus niet meer dan 2,5 meter uitbouwen
  • Maximaal 4 meter hoog bouwen
  • Maximaal 30 centimeter boven de vloer van de kamer op de eerste verdieping bouwen
  • Niet hoger dan het hoofdgebouw bouwen (waar tegenaan gebouwd wordt)

Als er buiten de 2,5 meter zone wordt gebouwd dan gelden er andere regels namelijk:

  • Je bouwt meer dan 2,5 meter vanaf de woonkamer uit
  • Maximaal 3 meter hoog bouwen
  • De maximale oppervlakte (van de uitbouw) is 30 m2
  • Het bijbehorende bouwwerk mag alleen gebruikt worden voor ondergeschikt gebruik, zoals een garage, bijkeuken of tuinhuisje

Luchtfoto wijk

Houd wel rekening met het burenrecht

Misschien voldoet jouw ideale uitbouw wel aan de regels hierboven maar daarnaast is het altijd belangrijk om ook rekening te houden met de buren (zie ook burenrecht uitbouw). Volgens de regels mag je geen uitbouw maken tot op of over de erfgrens. Het is dus verstandig om de buren even in te lichten, zodat er geen moeilijkheden kunnen ontstaan wat betreft de nieuwe uitbouw.

Daarnaast moet je opletten bij het plaatsen van ramen in de uitbouw. Een raam dat recht naar de buren uitkijkt mag namelijk niet binnen twee meter van de erfgrens worden geplaatst. Dus naast het rekening houden met de regels voor de vergunningen is het ook belangrijk om de buren op te hoogte te stellen van je plannen. Zij mogen eventueel ook bezwaar maken bij de gemeente.

Het ontwerp

Allereerst is het bij het ontwerpen belangrijk om te beslissen waarvoor jij de extra ruimte wilt gaan gebruiken. Wat wordt het doel van deze ruimte? Bij het maken van het ontwerp zijn er meerdere factoren waar rekening mee moet worden gehouden. De lengte, de diepte en de breedte van de uitbouw zijn natuurlijk de rode draad van het geheel.

Maar ook de isolatie, de dakvorm of het materiaal zijn factoren waar over nagedacht moet worden. Bij de dakvorm is het relevant dat de afwatering ook besproken en bepaald wordt zodat daar geen problemen ontstaan. De keuze van het materiaal is vaak afgestemd op het materiaal van de woning zelf, zodat het één geheel lijkt. De vorm van isolatie is afhankelijk van de uiteindelijke functie van de uitbouw. Als het een onderdeel van de woonkamer wordt is optimale isolatie zeker een eis, maar wordt het een bijkeuken met wasmachine en dergelijke dan is isolatie minder belangrijk.

Wat zijn de mogelijkheden en jouw wensen?

Bespreek je wensen met aannemersbedrijven in jouw regio om een goed beeld van de mogelijkheden te krijgen. Door contact op te nemen met aannemers via onze offerte service is het mogelijk om het aanbod in jouw regio te vergelijken. Ga naar pagina vrijblijvend advies voor meer informatie.

Wat kost jouw uitbouw?

Achterhaal de kosten voor jouw project door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met experts in jouw regio die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis & vrijblijvend