Verschillen uitbouw en erker

Bij het vergroten van de leefruimte van jouw woning zijn er veel opties. Naast het bouwen van een uitbouw kun je ook een erker laten plaatsen. Dit kan aan zowel de voorkant, achterkant als zijkant van een woning en biedt dus veel mogelijkheden.

Eén van de grootste verschillen zit hem in stijl en karakter; een erker zorgt voor een mooie uitstraling en een uitbouw zorgt vooral voor extra ruimte. Je kunt zelf bepalen wat je wilt, veel ruimte of extra ruimte met een mooie karakter. Maar een uitbouw heeft ook veel mogelijkheden, wat is dan het verschil?

Het verschil in ruimte

Wat is nou het daadwerkelijke verschil tussen een uitbouw en een erker? Het belangrijkste verschil is de grootte van beiden bouwsels. Een erker is vaak een kleine versie van een uitbouw en een daadwerkelijke uitbouw kan erg groot zijn. Zowel een erker als een uitbouw worden buiten de gevel geplaatst en zorgen voor de vergroting van de leefruimte in de woning (de woonkamer). De erker zorgt vaak voor een kleine vergroting en een uitbouw kan voor zowel een kleine als grote vergroting zorgen. Wel ligt in beiden gevallen de vloer in de uitgebouwde ruimte gelijk aan de vloer van de originele woonruimte. Een erker wordt maximaal 6 vierkante meter, waar een uitbouw zo 14 vierkante meter kan zijn.

Een voorbeeld van een uitbouw:
Voorbeeld gemetselde uitbouw

Een voorbeeld van een rechthoekige erker:
Voorbeeld erker rechthoekig

De vergunningen

Voor een erker is geen vergunning nodig, voor een uitbouw is in sommigen gevallen wel een vergunning nodig. Bij een uitbouw is dit afhankelijk van de grootte van de uitbouw.

Het kostenplaatje van een uitbouw of erker

Bij zowel een uitbouw als een erker wordt er vaak gerekend per vierkante meter. Een erker kun je al laten bouwen vanaf €1.500 per vierkante meter en een uitbouw kost €2.000 tot €3.000 per vierkante meter. Het prijsverschil tussen beiden bouwsels is dus niet heel groot.

Vooral de kwestie van smaak is hierbij belangrijk. Een erker heeft een stijlvolle uitstraling aan jouw woning en een uitbouw kan zorgen voor een krappe uitstraling van buiten (kleiner ogende tuin). In beiden gevallen is de prijs natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren: de mate van isolatie, de afwerking, de materiaalkeuze, de fundering en de grootte van de bouwwerken. Daarnaast moet je bij een uitbouw rekening houden met de mogelijke kosten voor een vergunning.

Wat kost jouw uitbouw?

Achterhaal de kosten door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met experts in jouw regio die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis & vrijblijvend